Благодарение на съдействието на съвестен гражданин полицията в Кюстендил предотврати измама за 6 000 лв. Ало-измамници се опитали да го въвлекат в схемата - помолили го да им пренася парите.

По случая е установено, че в сряда, 26 юли, около 17 часа, полицаите в районното управление в областния град получили обаждане от 40-годишен местен жител. В сигнала мъжът обяснил, че получил обаждане по телефона от служител на фирма, занимаваща се с производство на дограма. Служителят казал, че е намерил телефона от интернет и помолил 40-годишния мъж да направи нещо в полза на фирмата, защото тя нямала представителство в града.

Мъжът отишъл на посочения адрес, но получил друго обаждане от фирмата - съобщили му, че собствениците се отказали от сделката, и той трябвало да вземе фирмените пари - 1 000 лв. Те били оставени в опаковка до контейнери за отпадъци, затиснати с камък.

40-годишният мъж се усъмнил, но като взел плика с парите, разбрал, че е въвлечен в измамна схема. Той веднага се обадил в полицията и извикал екип на мястото, като предал парите на полицаите.

Малко след това мъжът получил още едно обаждане от "фирмата" с указания да се върне и да получи още 5 000 лв. от същия обект. Той съобщил това на полицаите, а те започнали разследване по случая. Оказало се, че парите са откраднати от възрастни хора чрез телефонна измама, а жертвата трябвало да пренася откраднатите пари.

Криминалистите веднага установили контакт с една от жертвите - 80-годишната жителка на Кюстендил. Тя била заблудена по известната схема, че като предостави спестяванията си, помага на полицията за залавяне на измамници. Парите, взети от 40-годишния мъж, са върнати на възрастното семейство.