От НЗОК са объркали термина „медицинска помощ" със „здравни дейности". Тенденциозно беше разпространено твърдението, че БЛС не е спазил закона, като не е внесъл цени и обеми.  

От БЛС доказват, че НЗОК е подвела всички институции в Република България за съдържанието на чл. 22, ал. 2 и 3, касаещи видовете медицинска помощ.

Това се посочва в становището на председателя на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов, изпратено до президента, премиера и председателя на Народното събрание  относно проектозакона за бюджета на НЗОК за 2007 година, внесен от Министерски съвет на 15.11.2007 г. и преговорите за нов Национален рамков договор.

Осъзнавайки коректното съдържание на термина „медицинска помощ", БЛС настояваше и продължава да настоява цените и обемите на медицинските дейности да се договарят в НРД. 

Българският лекарски съюз изразява своето категорично несъгласие с внесения проектозакон за бюджета на НЗОК за 2007 година  поради следните основни причини:

1. Законопроектът е подготвен и внесен в нарушение на действащото законодателство.

2. Законопроектът съдържа текстове, които са в противоречие с действащото законодателство.

3. Законопроектът представлява опит да се заобиколи националното рамково договаряне между НЗОК и съсловните организации на лекарите и стоматолозите и да се въведе грубо едностранно администриране на системата от страна на НЗОК, както и да саботира преговорите за Национален рамков договор - 2007, особено в частта обеми и цени на медицинските услуги.

4. Във фискалната си част законопроектът не обезпечава, финансово определения от министъра на здравеопазването, основен пакет здравни дейности, финансиран от бюджета на НЗОК и не може да осигури гарантирания минимум на своевременна, качествена и достъпна медицинска помощ за всички здравноосигурени български граждани.