Столичните джипита остро възразяват срещу твърденията на здравната министърка, че едва 25% от семейните лекари имат някаква специалност и не могат да поставят диагноза и да назначат адекватно лечение на 84% от пациентите си.

Общопрактикуващите лекари възразяват и срещу изказването й, че 30 на сто от хората вярват в тях, а 40% от болните посещават едновременно и личния си лекар, и специалист.

Това са неверни интерпретации и инсинуации, целящи отново и за пореден път дискредитиране и уронване престижа на нашата професия".
Това се казва в протестна нота, изпратена от софийското сдружение на семейните лекари до здравната министърка, съобщи zdrave.net.

Изнесените от Вас данни не отговарят на истината и са подвеждащи, тъй като по-голямата част от ОПЛ са със специалност вътрешни болести или педиатрия, близо 30% имат специалността "Обща медицина" и още толкова са в процес на придобиването й", се казва още в протестната нота.

За проблемите със следдипломната специализация и нулевите години вината не е на ОПЛ, твърдят още столичните джипита.

„Като съсловие, сме обругавани от всеки, заемащ вашия пост, от 2000 год. до сега. Но ние, на всеки 6 месеца, подлежим на избор от своите пациенти", припомнят джипитата на министърката и заявяват, че ако са некадърни и некомпетентни, досега 70% от практиките им ще са фалирали.

„Ние сме търпеливо съсловие, но всичко си има предел. Крайно време е политиците да престанат да ни разединяват, да противопоставят едни медицински специалности на други, да ни манипулират. Защото не бива да се забравя поговорката, че и мравката, когато я настъпиш хапе...", предупреждават семейните лекари.