Широкомащабна операция на територията на цялата страна срещу разпространението на материали със сексуално насилие над деца в Интернет проведоха криминалисти на 27 и 28 април.

През миналата година в рамките на операция "Персийски килими" Германската криминална служба засича разпространението на видеофайлове, показващи изнасилване на бебета между 3 и 6-месечна възраст.

Видеоклиповете са обменяни между потребители от 92 държави чрез програмния продукт "eDonkey2000", в това число и потребители от българското интерент пространство.

След няколкомесечна работа българските антимафиоти установяват 21 интернет потребители от София, Пловдив, Варна, Бургас, Видин, Горна Оряховица, Свиленград и Мездра, които са сваляли и разпространявали педофилските файлове.
Материалите от интернет-разследването са докладвани на ВКП и е образувано следствено дело срещу 21 заподозрени.

Вчера са били проведени претърсвания, обиски и задържания на 21 адреса в София и цялата страна, при които са иззети 22 настолни компютърни системи, 6 лаптопа, 5 353 оптични диска, 57 видеокасети, 12 флашпамет устройства, 7 външни харддиска, 18 снимки на хартиен носител с изображения на сексуално насилие над деца и др.

На 18 заподозрени са повдигнати обвинения по чл. 159, ал. 4 от НК, за които е предвидено наказание "лишаване от свобода до 6 години", а лицата са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

В акцията са се включили над 60 служители на Дирекцията за противодействие на организираната и тежка престъпност при ГД "Криминална полиция" и регионалните звена в страната, 25 следователи от Столичната следствена служба и четирима прокурори от СРП.

Операцията  се ръководи от ВКП, съобщиха от пресцентъра на МВР. Уникалната по мащабите си международна операция срещу разпространението на детска порнография в Интернет продължава.

По-късно БНР съобщи, че един от задържаните е охранител в голяма търговска верига в Горна Оряховица.
Петър Дойнов е един от участвалите в разбитата мрежа за обмен на педофилски сайтове. Дойнов е 28-годишен жител на Горна Оряховица. Досега мъжът не е имал криминални прояви, той не е семеен и живее с майка си.

От неговия апартамент на ул."Васил Левски" в града са иззети дискове със записи с порнографско съдържание, както и фабрични филми с детска порнография. В лаптопа му са открити снимки на момиченца от 6 до 12 години, които Петър Дойнов сам е правил по улиците.

На Дойнов ще бъде повдигнато обвинение за разпространение на детска порнография.