Над 130 тона изрезки от колбаси, предназначени за унищожаване, са конфискувани от ГДБОП и органите на ДВСК при акция „Дупетата", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията, която е започнала тази сутрин в 7 часа, е проведена под наблюдението на премиера Бойко Борисов. Тя е озаглавена така, тъй като на жаргон краищата на изрезките от колбаси се наричат "дупета".

Проверени са складове и месопреработвателни предприятия в страната заради производството на продукти със суровини, предназначени за унищожаване.

Над 100 тона са установените количества изрезки в Плевен, над 25 тона в Пазарджик, в Брестник - 850 кг, в София около 800 кг, в Първомай - около 1,5 тона.

„Работихме по информацията, че у нас от страни от ЕС се внасят изрезки от колбаси, т.нар. краищници, които са отпадъчен продукт и са предназначени за унищожаване, но недобросъвестни търговци ги преработват и ги пускат в българската търговска мрежа. С това излагат на риск здравето на хората", поясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Конфискуваните количества ще бъдат унищожени в екарисаж.

„Некоректните предприятия ще бъдат санкционирани възможно най-строго, може да се стигне и до отнемане на лицензи и затваряне на някои от фирмите", увери министър Найденов.

Акцията е свързана и с кампанията за налагане на стандарта за местни продукти „Стара планина".

„Целта е да бъде предотвратена всякаква злоупотреба и да не могат тези продукти да бъдат смилани и предлагани като местни", посочи министърът.

„Форсирахме тази акция, за да не може някои фирми да се възползват от еуфорията и повишеното търсене на месни продукти с въвеждането на новия стандарт", добави земеделският министър.

Междувременно в рамките на съвместната операция са проверени 11 обекта, съхраняващи месо и месни продукти.

В обектите са установени 194 тона месо е месни продукти с изтекъл срок на годност и без документи за произход.

Тъй като са негодни за консумация, те са поставени под контрол, за да не бъде допуснато разпространението им в търговската мрежа.