Аптеките в гр. Габрово няма да обслужват пациенти с рецепти по НЗОК, съобщиха от Районната фармацевтична колегия в града.

Това наше действие е провокирано от системното забавяне на плащанията на НЗОК към аптеките, за вече отпуснати медикаменти, което вече се налага като практика, посочват от там.

Забавянето на преводи към аптеките ги поставя в невъзможност за ритмично снабдяване осигуряване на медикаменти, в това число и животоспасяващи. В тази ситуация, аптеките на практика се оказват кредитори на държавата, изтъкват от УС на РФК Габрово.

От там допълват, че ако днес няма да работят с НЗОК в знак на протест, то след няколко месеца по чисто икономически причини може да се наложи да прекратят договорните си отношения с НЗОК или да затворим аптеките си.

С тези си действия в никакъв случай не целим да се конфронтираме с НЗОК. Искаме да алармираме обществеността за сериозния проблем който съществува и следва да бъде решен в спешен порядък, обясняват още фармацевтите.

Те се извиняват на пациентите и допълват, че въпреки протестите по преценка на магистър-фармацевтите, ще бъдат обслужвани всички спешни и неотложни случай.

Припомняме ви, че вчера решение да не обслужват пациенти с рецепти по НЗОК взеха и аптеките в Пазарджик.