Варненският окръжен съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 40 дни за българин, издирван от гръцките власти. Това съобщават от Апелативната прокуратура във Варна.

25-годишният мъж от Кърджали е бил обявен за международно издирване на основание Европейска заповед за арест. Тя е издадена с решение на тричленен състав на Апелативния съд на остров Крит. Вчера мъжът е открит във Варна и днес искането за арест на Окръжната прокуратура в морската столица е уважено.

Обвиненията срещу мъжа са за четири отделни умишлени престъпления - отглеждане на растения от семейството на канабиса, притежаване на наркотични средства, продажбата им и купуването им. В Република Гърция тези престъпления се наказват с лишаване от свобода с максимален срок до 20 години. Те са наказуеми и по българското законодателство, посочват от прокуратурата.

Държавното обвинение посочва, че е налице реална опасност Мирослав Семерджиев да се укрие или да извърши друго престъпление. Той е с лоши характеристични данни и данни за осъждания, по които вече е реабилитиран.

Решението на окръжните магистрати може да се обжалва пред Апелативния съд във Варна.