34-годишен мъж е задържан при спецоперация на ГДБОП в Петрич.

Задържаният е член на международна организирана престъпна група, която създава и разпространява в глобалната мрежа порноматериали - брутални сцени на сексуално насилие и извращения с деца на възраст от 7 месеца до 13 години.

От дома на мъжа с инициали Т.Х. са открити десетки порнографски материали - видеоклипове и снимки, за създаването на които са използвани невръстни деца, основно момченца.

34-годишният българин е бил част от група, която използвала специална криптирана Р2Р комуникационна платформа, с помощта на която обменяли по между си файловете с детска порнография.

Целта на тази платформа била максимално да бъдат затруднени властите при проследяване и от установяване на участниците в тази престъпна група.

34-годишният мъж е направил пълни самопризнания за осъществяваната от него престъпна дейност.

По повдигнатите му обвинения за притежание и разпространение  на порнографски материали, за създаването на които са използвани деца - максимално предвиденото наказание е лишаване от свобода до 6 години.

Наложена му е постоянна мярка „задържане под стража".

По-късно от прокуратурата уточниха, че разследването е образувано по сигнал от ГДБОП и ФБР. Осъществяват се активни контакти с американските служби.