Варненският окръжен съд определи домашен арест за Ивелина Ст., издирвана за престъпления в Германия. Наложената й мярка за неотклонение е определена от ВОС на основание Европейска заповед за арест, издадена от генералния прокурор на Мюнхен през август 2006 година.

Германските власти настояват за задържането и екстрадицията на варненката заради 4 престъпления, извършени в Мюнхен от октомври 2004 до септември 2005 година.

В ЕЗА е отразено, че жената в съучастие с друг наш българин ограбили 4 различни лица. Престъплението се квалифицира като особено тежък случай, придружен с нанасяне на тежка телесна повреда.

От съда посочват, че всеки път тандемът първо печелил доверието на потърпевшите, канили ги на гости с почерпка, сипвали им в питието наркотично вещество с кратък срок на действие и в последствие ги ограбвали.

Германските власти са посочили не само вида на ограбените вещи, но и стойността им, която възлиза на хиляди евро.

В хода на днешното заседание ВОС прие като доказателство постановление на българската прокуратура, с което през март 2009 година в НСлСл в София е било прекратено досъдебното производство, водено срещу Ивелина за същите престъпления, посочени в ЕЗА.

Българското разследване е било прекратено поради лошата комуникация с германската прокуратура, в резултат на което не са били събрани достатъчно доказателства за вината на варненката, посочват от съда.

От там допълват, че ВОС се е съобразил с чистото съдебно минало на 33-годишната жена, която има постоянен адрес, работи и се грижи за детето си.

Тя е сътрудничила при разследването в България и съдът намира, че мярката "домашен арест" ще гарантира нейното участие в разглеждането на ЕЗА.

Днешното определение може да бъде протестирано или обжалвано пред Варненския апелативен съд.