Срещу заместник-градския прокурор на София Роман Василев е образувано дисциплинирано производство.

Това стана ясно, след като той беше изслушан пред магистратите от Висшия съдебен съвет.

Според тях Василев е нарушил етичния кодекс на магистратите.

Зам.-градският прокурор отново се е извинил за думите си. Това вече се случи при заседанието на СГС, когато бившия военен министър Николай Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов бяха оставени в ареста.

Припомняме, повод за това е репликата му, изречена по време на ареста на ексвоенния министър Николай Цонев на 1 април.

На видеозаписа, предоставен от МВР на медиите, се чува как зам.-градският прокурор Роман Василев казва на Цонев:

Ще бъдете обвинен в престъпление корупционно и тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги ( бел. ред. обръщение към служителите на ГДБОП), като за всеки един престъпник, както трябва - долу на земята!

Висшият съдебен съвет ще определи наказанието по вид и размер съобразно закона за съдебната власт, обясни Цони Цонев, член на ВСС.

По думите му едва ли обаче ще бъдат наложени по-леките санкции като забележка и порицание, тъй като Василев е зам.-градски прокурор и като такъв е заместник административен ръководител.

Цонев добави, че днес не може да посочи каква ще бъде санкцията за Роман Василев, но обясни, че това ще определи петчленен състав на ВСС, който ще се заеме специално с казуса. Той коментира, че санкцията ще бъде съобразена с предвидените в закона, като това включва и дисциплинарно уволнение.

„Господин Василев не е упражнил правомощията си на прокурор при изпълнението на такава акция", смята Цонев. Той обясни, че като наблюдаващ прокурор Василев е трябвало да предотврати евентуални закононарушения при задържането на ексминистъра.

„Задълженията му при участие в акция включват и недопускане на сила от страна на антимафиотите, ако такава не е необходима. Той е пропуснал и не се е съобразил с основно правило, развито и в конституцията, а именно, че обвиняемият се счита за невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда", обясни членът на ВСС.

„Към момента на осъществяване на акцията бившият военен министър все още не е бил обвиняем", изтъкна Цонев. Той коментира, още, че в основния закон на страната се посочва, че никой не може да бъде подложен на унижаващи достойнството му действия.

Според Цонев зам.-главният прокурор е трябвало да реагира в момента, в който полицаите са опрели пистолет в тила на ексвоенния министър, след като са му сложили белезници. „След като са му поставили белезници, е трябвало да бъде изведен и нищо друго", посочи членът на ВСС.

Магистратите са попитали Василев защо не е намесил, когато спецполицаите са опрели пистолет в тила на Цонев. Той отговорил, че не е видял кога се е случило това, защото първо влезли антимафиотите, а той е бил зад тях.

От разговора със заместник-градския прокурор е станало още ясно, че не му е нареждано да се държи по подобен начин.

Стана още ясно, че Василев се е извинил пред членовете на съвета и обяснил поведението си с голямото напрежение от последните дни, на което е бил подложен. Заместник градският прокурор обещал повече подобно поведение да не бъде допускано нито от него, нито от други прокурори. „Това не го оправдава и не го оневинява", коментира обаче Цони Цонев.

Василев се е извинил и за друга своя реплика, казана при задържането на ексминистъра, а именно - „днес е Велики Четвъртък според православния календар, един хубав ден преди Разпети петък. Ще разпънем трима - един бивш министър, един съдия и един бивш главен секретар на Министерство на финансите".

Заместник-градският прокурор е определил тази реплика като неуместна.

Като цяло според Цони Цонев Василев категорично е накърнил престижа на съдебната власт. Той не отговори на въпроса дали прокурорът е нарушил и посочените членове на конституцията.

Членът на ВСС посочи, че за уронване престижа на съдебната власт ВСС е налагал от най-леката до най-тежката санкция.

От думите му стана още ясно, че членовете на ВСС ще изискат от вътрешния министър Цветан Цветанов целия запис на акцията по арестуването от 1 април, за да си съставят по-пълна картина на случилото се.

Цонев уточни, че други жалби в Етичната комисия срещу Роман Василев не са постъпвали, но не изключи в самия ВСС да има подадени такива за подобно негово поведение.

На излизане от сградата на ВСС Василев не беше особено словоохотлив.

Искрено се извинявам за неудачните реплики", заяви той. „Изказал съм своето извинение, казал съм как стоят нещата по отношение на образуване на досъдебно производство, как сме се движили пред тези две седмици до ареста на тримата", допълни зам.-градският прокурор. Василев добави, че каквото има да каже, го е казал пред етичната комисия на ВСС.

Стана още ясно, че следващият понеделник ВСС ще разгледа и казуса с арестувания съдия Петър Сантиров.