Полицаите в Ботевград задържаха 12 души за оказана съпротива и неподчинение спрямо полицейски служители, съобщиха от пресслужбата на МВР.

Случаят е от снощи - около 22.30 часа екип на жандармерията се е отзовал на сигнал за силна музика и нарушаване на нощната тишина в село Врачеш.

Един от обитателите на адреса - 35-годишен мъж, категорично отказал да предостави личната си карта за проверка, оказал неподчинение и блъснал униформен на земята.

Тогава полицаите предприели действия по задържането на мъжа. Пристъпвайки ареста, служителите на реда били заобиколени от агресивна тълпа от около 30 души, които по всякакъв начин опитвали да осуетят изпълнението на служебните задължения на служителите на МВР, пишат от ведомството.

За да не се допусне ескалиране на напрежението и с цел овладяване на ситуацията, се е наложило използването на помощни средства - предупредителен изстрел във въздуха с гумен патрон и лютив спрей.

След разпръсване на тълпата и възстановяване на обществения ред мъжът е задържан в полицейския арест в рамките на 24 часа. Той е имал предишни криминални прояви.
Предстои в днешния ден с прокурорско разпореждане мярката за неотклонение на задържания да бъде удължена до 72 часа.

В хода на предприетите допълнителните полицейски действия са задържани още 11 души, един от които - активен участник в конфликта.

По случая е образувано досъдебно производство за едро хулиганство под наблюдението на Районната прокуратура в Ботевград.