Габровски полицаи задържаха 58-годишен мъж от село Брънеци, съпричастен към извършването на телефонни измами, съобщи МВР.

Криминалистите установили, че през периода от средата на октомври до средата на ноември т.г. мъжът в пет измами на територията на град Габрово. Потърпевши са възрастни жени. Общият размер на нанесените щети е около 50 000 лв.

И в петте случая е използвана схемата "оказване на съдействие при полицейска акция за залавянето на измамници". Мъжът е задържан за срок до 24 часа. От полицията продължават разследването и издирването на негови съучастници в престъпната схема.

За да предотвратят подобни престъпления, от ръководството на габровската полиция са потърсили съдействието и на управителите на етажна собственост в града. С писма, полицейските служители ги приканват в дневния ред на провежданите общи събрания да се включва и темата, свързана с превенция на телефонните измами.

Служителите на реда информират домоуправителите, описвайки им най-разпространените сценарии за извършване на измами. Предоставят им и съвети за реакция при получаването на съмнително обаждане.

Подчертава се, че искането на пари по телефон е категоричен знак за измама, при който е задължително да се потърси съдействието на близки или на полицията чрез позвъняване на тел. 112. Във връзка с появилия се през последно време сценарий за съдействие при провеждане на специализирани полицейски операции, категорично се подчертава, че служителите на МВР никога и по никакъв начин не търсят пари от граждани.