Пловдивски полицаи задържаха четирима в момент на незаконни археологически разкопки, съобщиха от МВР. Операцията е проведена под наблюдението на Окръжна прокуратура; иззети са множество монети, фрагменти от накити и керамика от античността

Четирима мъже /двама хисарци на 46 и 20 години, 22-годишен пловдивчанин и 33-годишен от Раковски/ са задържани при иманярски действия в землището на село Красново.

Специализираната операция е проведена в неделя от служители на ГД "Национална полиция", пловдивския отдел "Криминална полиция" и РУ - Хисаря,под ръководството на окръжната прокуратура.

На археологическия обект в местността "Кабаик" и в паркиран в близост джип "Сузуки" са открити и иззети фрагмент от керамика, металдетектор, кирка и други вещи, ползвани от групата по време на незаконната изкопна дейност.

При последвалото разследване от адресите на мъжете са конфискувани втори металдетектор, елементи от уред за сканиране и различни културно-исторически ценности - множество антични монети, два глинени съда, меч и фрагменти от накити. Предстои назначаване на експертиза за датиране на иззетите предмети. Образувано е досъдебно производство.