Сливенски полицаи задържаха четирима лихвари. Те присвоявали дебитните карти на длъжниците и директно теглели постъпилите пари за пенсии и осигуровки, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Престъпната група лихвари, действала на територията на сливенския кв."Надежда". Структурата е разбита вчера от полицаи от ОДМВР-Сливен.

Антимафиоти, съвместно с колегите им от "Икономическа полиция" и районното управление в областния град, предприели акция по сигнали за незаконно предоставяне на заеми срещу лихва.

Лихварите са разкрити и задържани. Криминалисти установили, че става въпрос за четирима жители на сливенския кв."Надежда".

Изяснено е, че 36-годишен мъж, 31-годишната му съпруга и 53-годишната му тъща давали различни суми на своите съкварталци и им налагали непосилни лихви. Независимо от тях действал и 48-годишен мъж.

При обиск на къщи, магазини и превозни средства, полицаите открили и иззели 13 тетрадки със списъци на длъжници, 12 000 лева, около 350 гр. златни накити и 51 дебитни карти с прикрепени към тях ПИН-кодове и имената на собствениците.

Разследващите екипи установили, че един от начините лихварите да си гарантират връщането на отпуснатия заем с лихвите е като отнемат дебитната карта на длъжника и теглят постъпленията по сметката.
Някои от заемополучателите не били виждали с години дебитните си карти,  по които им се превеждат пенсии или социални помощи.

На четиримата са повдигнати обвинения по чл.252 ал.1 от НК за извършване на незаконна банкова дейност. Задържани са за 24 часа по ЗМВР в РУМВР - Сливен.

Образувани са две досъдебни производства, които се наблюдават от Окръжна прокуратура - Сливен, тъй като единият от лихварите е действал независимо от другите трима. Изяснено е също, че лихварите събирали дължимите суми със сила и заплахи.

При подобна операция срещу двамата братята на 48-годишния мъж през юни 2004 г. сливенските антимафиоти откриха и иззеха 16 600 лв., 2 кг. златни накити, 100 дебитни карти с посочените към тях пин кодове и спестовни книжки на длъжници.

През август тази година, пак при полицейска операция, бе разбита група от четирима, отново с участието на един от братята на задържания вчера.

Тогава бяха открити и иззети газов пистолет, списъци със суми и имена на длъжници, 10 дебитни карти, около 200 гр. златни накити и нотариално заверено пълномощно за получаване на пенсията на един от длъжниците.