Задържаха двама антимафиоти при специализирана полицейска операция в Благоевград, съобщи Struma.com. Скандално известният благоевградски сводник Мартин Филипов-Дебелия бе арестуан пред комплекс РИО в Благоевград. Арестът бе потвърден и от районната прокуратура.

В края на 2011 година Мартин Филипов излезе от френски затвор, където престоя 3,5 години за склоняване към проституция на българки в Ница. Бил издаден от бившата си съпруга Марияна, която във Франция "дирижирала" бизнеса и пращала парите на мъжа си в Благоевград.

Мартин Филипов е първият човек в страната ни, чието имущество бе конфискувано от комисията "Кушлев". Изземането стана през 2009 г. с влязла в сила присъда на благоевградските магистрати за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

Минути след ареста на Мартин Филипов-Дебелия, спецполицаи задържаха и двама антимафиоти от Регионалното звено "Борба с организираната престъпност" в Благоевград. Подозренията са, че спецченгетата са протежирали престъпната дейност на Дебелия и свързани с него лица. 

"Действаме безкомпромисно". Това увери в кулоарите на парламента вътрешният министър Румяна Бъчварова по повод акцията в Благоевград, при която и а задържани служители на МВР. Тя не пожела да каже повече подробности.

Работим от доста време, поясни министърът. Самата операция е добре подготвена, според силовия министър. Бъчварова не спомена за какво са задържани полицейските служители и дали са участвали в сводничество.  Подробности утре щяло да има. Акцията е на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР.  Бъчварова поздрави полицаите за успешната акция.

От Районна прокуратура съобщиха малко по-рано, че се извършват процесуално-следствени действия по досъдебно производство за трафик на жени. Провеждат се разпити на свидетели, както и обиски и претърсвания, за които е получено предварително разрешение от съда. Задържани са три лица, като две от тях са полицейски служители - от 01 РУП - гр. Благоевград и от сектор „БОП“  - гр.Благоевград, гласи информация на местното обвинение.