Полицията в Бургас задържа двама телефонни измамници, действали на територията на Айтос и Карнобат, предаде БНТ. Чрез познатата схема, при която се престрували на търсещи съдействие полицейски служители, измамниците присвоили над 95 000 лева от възрастни хора.

Задържаните са 21-годишният Петър Димитров и 25-годишният Атанас Жеков. Единият е с чисто съдебно минало, другият е осъждан. По данни на полицията те са извършили общо 7 телефонни измами на територията на Айтос и Карнобат. При обиски в домовете им са намерени пари и ценности на измамените възрастни хора.

Последната жертва на измамниците е 79-годишна жена от Айтос. Двамата ѝ се обадили на домашния телефон.

"Телефонът звъни: "Майко, майко" и той казва "детето Ви е в болницата, болно е, много е зле, много пари иска докторът, затова събери пари, намери и трябва да дадеш парите", разказва възрастната жена.

Тя се усъмнила и затворила телефона. След секунди обаче отново ѝ звъннали, но този път друг мъж, който се представил за полицай. Това накрало 79-годишната жена да повярва. Казали ѝ, че правят акция и трябвало да даде пари, за да хванат измамниците.

"Викам - аз нямам пари. "Колкото пари имаш", дори ме пита "Злато имаш ли?". Нямам - викам - злато. Аз казах колкото пари имах. "Нямаш ли в банката в спестовна каса?" - и аз им казах, имам. И аз казах колко имам, загубената. "Ами ще изтеглиш 10 000 лева, за да можем да ги хванем", продължава разказа си жената.

Тя взела парите в чанта и ги оставила до един от контейнерите за боклук в центъра на Айтос.

Петър Иванов, инспектор в "Криминална полиция" към ОД на МВР-Бургас, посочва, че полицията незабавно е предприела действия: "Беше получена оперативна информация за две лица, съпричастни към тези измами. Във връзка с това бяха организирани незабавни оперативни избирателни мероприятия, като лицата бяха установени и задържани непосредствено след извършване на телефонна измама."

"Привлечени са като обвиняеми, за което се предвижда наказание от 1 до 8 години лишаване от свобода", пояснява наблюдаващият прокурор Милена Стойчева.

Полицията все още издирва и извършителите на телефонните измами в Карнобат, които искат пари от възрастни хора, заблуждавайки ги, че става дума за лечение на техни близки с кръвна плазма.