При съвместна операция са задържани трима телефонни измамници – двама мъже и жена, съобщават от пресцентъра на МВР.

Акцията е осъществена от полицаи от областните дирекции в Пловдив и Велико Търново под ръководството на „Национална полиция”.

Задържани са 26-годишен мъж от Горна Оряховица, 31-годишна негова съгражданка и 29-годишен мъж от Троян.

От полицията уточняват, че и тримата „ало” измамници са криминално проявени. Те имат регистрации за кражби, грабежи, ползване на неистински документи, опити за имотни измами и други. Двамата мъже са и осъждани. 26-годишният е осъждан 10 пъти за различни престъпления.

На 29 февруари е извършен опит за измама на 73-годишна карловка. Непозната жена й позвънила по телефона и обявила, че живеещата в Испания нейна племенница е изпратила колет с документи и 40 000 евро.

Двете жени се разговорили и по-възрастната си признала, че в банка има 5000 лева. Непознатата я уверила, че тези пари ще й стигнат, за да „освободи” пратката. Жертвата се отправила към банката, за да изтегли парите и да ги предаде. За щастие предаването на парите било осуетено от полицаи.

На 8 март била проведена акцията, при която тримата са задържани като съпричастни към опита за измама. Ролята на всеки от тях все още се изяснява. Установява се и дали са съпричастни към други измами на възрастни хора.

С постановление на прокурор днес двама от измамниците са задържани за 72 часа. На жената е наложена мярка „подписка”. Те са разпитани пред съдия.

От ползваните от обвиняемите помещения са иззети телефони и сим карти. Една от картите е използвана за опита за измама в Карлово.

Разследващите са установили, че същата група е измамила 78-годишен мъж от село Драгичево. При предаването на сумата от 2850 лева криминалисти задържали двама куриери.

От полицията припомнят, че измамниците често използват схемата с „освобождаване” на колетни пратки. Други схеми са закупуване на климатици или възникнала авария на елекропреносната мрежа, при която е пострадал близък/роднина, за които са нужни различни суми.

Служителите на реда отново напомнят на хората да не се доверяват на непознати и по никакъв повод да не дават пари на ръка.