Задържан е общинският съветник от ДПС в град Павел баня Иса Бесоолу, съобщи БНР.

Повдигнато му е обвинение за съучастие на общинската служителка Илияна Кавръкова, която преди два дни беше задържана за длъжностно присвояване на 28 хил. лева от общинската каса.

Йорданка Енева, зам.-кмет на община Павел Баня съобщи, че средствата са били парична гаранция за изпълнението на обекти по Закона за обществените поръчки, които е трябвало да бъдат върнати на фирмите.

Обектите се изграждане на подпорна стена, укрепване на мост и почистване на корито на река в селата Осетеново и Александрово. Парите се съхранявали в касата в общината, която се пази от СОТ и има специален код. При акцията на ГДБОП парите не били открити там, а арестуваната служителка заявила, че ги е предала за съхранение на свой приятел.

Оказва се, че това е известният в Павел Баня бизнесмен Иса Бесоолу. Той се занимава с дърводобив, има транспортна фирма и бензиностанции. Бесоолу беше в листата на ДПС за последните парламентарни избори.

Според Йорданка Енева, Илияна Кавръкова е един от най-способните и съвестни служители на общината и за това те нямат обяснение за случилото се. На Кавръкова е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 202. ал.2 т.1 от НК.

Днес окръжният съд е постановил на Иса Бесоолу постоянна мярка „задържане под стража". Повдигнато му е и обвинение за подкуп на длъжностно лице, оценител на имоти.