Арестуваха служител на общината в Луковит за лихварство. Филип Вълчанов е техник - еколог в отдел "Екология" в община Луковит. Той е обвиняем за престъпление по чл. 252 от НК, съобщиха от Ловешката прокуратура.

Според текста на закона, който без съответно разрешение извършва по занятие банкови, застрахователни или други финансови сделки, за които се изисква такова разрешение, се наказва с лишаване от свобода от три до пет години и с конфискация до 1/2 от имуществото на извършителя.

Вълчанов е раздавал парични заеми на мнозина, срещу което ги е задължавал и е получавал лихва. Дейността му е за период повече от пет години. Действията на прокуратура срещу Вълчанов са в рамките на разследване за престъпления, извършени от длъжностни лица в община Луковит.

По материали проверката на ДАНС, окръжната прокуратура в Ловеч е образувала досъдебно производство срещу Филип Вълчанов и други лица. Те са обвинени, че като длъжностни лица в Община-Луковит, в съучастие като извършители, са изготвяли документи с невярно съдържание - отчетни форми за назначаване на физически лица и за отчитане на извършена работа по 6-месечна програма за временна заетост, финансирана със средства от ЕС в размер на около 400 000 лева.

Чрез тези документи, в които са вписвани и лица, реално неангажирани по проекта и живеещи в други населени места на страната, двамата са получавали и присвоявали пари. Тези средства са били предназначени за фиктивно заетите като възнаграждение. В други случаи общинарите са присвоявали част от възнаграждението на реално ангажирани лица.

Същите лица са изпълнявали в Община-Луковит и дейност по раздаване на помощи - 21 тона хранителни продукти, получени от ЕС, предоставени на БЧК за нуждите на социално слаби граждани. Чрез съставяне на неистински документи, общински служители са присвоявали част от хранителните продукти и са ги продавали за своя сметка.

По делото са извършени претърсвания и са иззети документи, вещи и др. свързани с разследването. Разследването продължава, като предстои повдигане и на други обвинения.