35-годишен мъж от Стара Загора, привлечен като обвиняем по следствено дело за трафик на хора, беше задържан вчера от служители в сектор "Борба с организираната престъпност" при ОД МВР - Стара Загора, съвместно с Окръжна следствена служба.

В хода на разследването, започнало през 2008 г., е установено, че в периода 2003 - 2006 г. задържаният е организирал канал за трафик на жени с цел сексуална експлоатация от България за Франция и Холандия. 

За посочения период са установени извършени преводи чрез "Western Union" в размер на над 200 000 евро. Парите са изпращани от проституиращите момичета до близки роднини на трафиканта и трети лица, които са получавали от него скромно заплащане за услугата.

Установените жертви на трафик са десетки пълнолетни жени от различни региони на страната, като само част от тях са приели да свидетелстват по делото. Трафикантът е задържан с прокурорско постановление за 72 часа.

По същото следствено дело е повдигнато обвинение и на 39-годишен мъж също от Стара Загора затова, че е съучастник и умишлено е склонил жертва на трафик да лъжесвидетелства

Той се е представил за нейн адвокат и я е принудил при разпита й като свидетел да заяви, че не е била набирана и транспортирана от трафиканта с цел сексуална експлоатация.

Вторият задържан е осъждан и е в изпитателния срок на условна присъда за престъпление против правосъдието. Той се е явявал пред органите на разследването като адвокат на свидетелката, въпреки нейното несъгласие.

Взета му е мярка за неотклонение "Парична гаранция". Работата по случая продължава.