Арестувани за 24 часа са трима автокрадци, специализирани в отнемания на луксозни моторни превозни средства, съобщиха от МВР - Бургас. В ареста им освен полицаи са участвали и части от бургаската жандармерия.

Мъжете са на възраст 35, 42 и 50 години. Те са задържани в различни населени места, разположени на територията на общините Бургас, Поморие и Несебър. Полицията е предприела специални мерки, за да ги локализира, защото тримата действали в условията на голяма конспиративност.

След всяка от кражбите сменяли ползваните превозни средства, като се придвижвали главно по втори и трети клас пътища, за да избегнат системите за видеонаблюдение, покриващи главните пътни отсечки.

Установено е, че мъжете осъществявали кражбите на висок клас автомобили, произведени обикновено след януари 2021 год., в курортите Слънчев бряг, Равда и Свети Влас. Набелязвали превозните средства предварително и изчаквали отдалечаването на собственика на луксозния автомобил. Чрез скъпоструваща и изключително модерна техника, прониквали в купето му, укривайки го в близки населени места. Целта им била да искат откуп от собственика или да изкарат колите през граница за трети страни. Констатирано е, че във всички осъществени до момента кражби на скъпи автомобили собствениците са чужденци, отседнали за почивка по Южното Черноморие.

Предстои събраните до момента материали да бъдат докладвани в Бургаска районна прокуратура. Двама от задържаните са с висящо от 2015 година дело за осъществено противозаконно отнемане на л.а. "Ауди Q 7", осъществено от територията на Слънчев бряг.