Арестуваха трима, занимавали се с трафик и разпространение на наркотици при спецоперация на ГДБОП, съобщиха от МВР.

В акцията, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, са участвали служители на тероториалната служба борба с организираната престъпност от София и София област.

Операцията е реализирана на 25 ноември от служители на секторите "Наркотици" и "Оперативна реализация" - ГДБОП, под ръководството на Специализираната прокуратура и полицаи от СДВР и София област.

Действията по разследването започнали във връзка с образувано досъдебно производство за група, която се занимава с трафик и разпространение на наркотици на територията на София, Своге и Ботевград.

Идентифицирани и задържани са трима мъже - Л.Е. /36 г./ от София и П.М. /43 г./ от село Врачеш - криминално проявени, и Б.А. /18 г./ от село Владо Тричков.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от март 2016 г., като е разпространявала различни по вид наркотични вещества. Дрогата била осигурявана от ръководителя на групата - Л.Е. Той "зареждал" участниците с неголеми количества стока, като след пласирането й, те се отчитали пред него.

При проведените процесуално-следствени действия в задържаните, автомобилите и жилищата им са открити 17.92 г екстази, 58 г амфетамин и 4.73 г канабис, разпределени в множество различни по количество пакети. Намерени са още незаконно притежавана пушка "Иж", мобилни телефони, две електронни везни, парични суми в евро, долари и лева.

Иззети са също и два леки автомобила на групата, в които е намерена част от готовата за продажба дрога. Събраните доказателства са подкрепени от свидетелски показания.

Към момента се установява откъде групата се е снабдявала с наркотични вещества "на едро".

С прокурорско постановление мярката за задържане на тримата мъже е удължена до 72 часа. Повдигнати са им обвинения за престъпление по чл. 321, вр.чл. 354 а от НК.

(Чл. 321 от НК - Който образува или ръководи организирана престъпна група, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години. Чл. 354 от НК - Който без надлежно разрешение произведе, придобие, държи, отчужди или предаде другиму силно действуващо или отровно вещество, което не е наркотично вещество поставено под разрешителен режим, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева).

На 28 ноември 2016 г. с решение на Специализирания наказателен съд на ръководителя на групата Л.Е. и единия от участниците - П.М., е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". На другия участник - Б.А. съдът наложи мярка за неотклонение "домашен арест". От МВР уверяват, че работата по случая продължава.