Арестуван е заместник директорът на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) Иван Иванов.

Припомняме, преди време депутатът от ДСБ Атанас Атанасов връчи на главния прокурор Борис Велчев документи с данни за изтичане на информация от ГДБОП към разследвани бизнесмени.

От прокуратурата съобщават, че те са възложили на ДАНС (агенцията по национална сигурност) проверка, която е установила извършени от заместник директора на ГДБОП Иван Иванов нарушения.

Установени са достатъчно данни за образуване на досъдебно производство и на 17 март Иванов е бил задържан за 72 часа.

Той е обвинен за престъпления по чл. 357 и чл. 387 НК. Разследването се води от Софийска военно - окръжна прокуратура.

Преди образуване на досъдебното производство зам. директорът на ГДБОП е бил отстранен от длъжност от министъра на вътрешните работи, уточняват от прокуратурата.

Не съм знаел за връзките на Иван Иванов със съмнителните фирми, заяви главният секретар на МВР Валентин Петров (на снимката) след среща с главния прокурор Борис Велчев в кабинета му.
Той допълни, че срещата е била рутинна и не е била свързана с ареста на Иванов.

Той отказа повече коментари за задържането на Иван Иванов и допълни, че това е работа на прокуратура и всеки си носи персонална отговорност за действията.

Междувременно ДСБ поиска премиерът Станишев да отстрани вътрешния министър Румен Петков и главния секретар Валентин Петров.
По думите на Атанас Атанасов те са прикривали арестувания Иванов.

Членовете 357 и 387 касаят длъжностни престъпления. Член 357 формулира обвинения за разгласяване на информация, която представлява държавна тайна, като информацията е получена по служебен път.
Член 387 също касае престъпление по служба - злоупотреба с властта или със служебно положение.

„Който разгласи информация, представляваща държавна тайна, която му е била поверена или станала известна по служба или работа, както и този, който разгласи такава информация, като съзнава, че от това може да последват вреди за интересите на Република България, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с лишаване от свобода до пет години."

„Който злоупотреби с властта или със служебното си положение, не изпълни задълженията си по служба или превиши властта си и от това произлязат вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до три години."