Арестувани са 24-ма души от област Бургас по сигнали за закупуване на гласове за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Това съобщиха на брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и директорът на ОДМВР старши комисар Калоян Калоянов.

Текат 16 разследвания в областта. В четвъртък преди обед тече акция срещу купуване на гласове на територията на община Поморие. Арестувани са двама душиРаботи се по още 11 преписки.

От 10 до 150 лева стига предлаганата сума за един глас, каза комисар Калоянов. Според него има няколко схемите за купуване на гласове. Освен традиционните оферти за хранителни продукти - брашно, колбаси, макарони, са били сключвани и договори с определени лица, на които са обещавани заплати от петцифрени суми.

Без конкретни данни става дума за брокери на гласове, наемани на различни и разнородни длъжности. Сред познатите схеми за упражняване на контролиран вот били още опрощаване на заеми към лихвари и предоставяне на ваучери за дребни електродомакински уреди.

73 нови преписки за нарушения на изборния процес

73 нови преписки за нарушения на изборния процес

От прокуратурата възлагат разследването на сигналите на служителите от МВР

От началото на спецакцията за пресичане на контролирания вот, която започна в областта миналата седмица, досега са издадени 720 предупредителни протокола, проверени са десетки адреси и са иззети съществени доказателства, които имат отношение към разследването като пари и списъци с лични данни на лица не само на хартиен носител, но и на електронен.

Окръжният прокурор на Бургас Чинев заяви, че от общо 45 образувани досъдебни производство в национален мащаб 16 са на територията на Бургаска област, което е около 30% от всички разследвания за купуване на гласове. Арести са извършени на територията на общините Бургас, Несебър, Поморие, Средец, Руен и Карнобат.

За кандидат-депутата със свален имунитет Цветелин Георгиев прокурор Чинев каза, че местната прокуратура и полиция са извършили огромна по обем дейност и делото вече е изпратено на Софийска градска прокуратура.

Припомняме, вчера главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на кандидат-депутата и по-късно от ЦИК свалиха имунитета му.

От коалицията, чийто представител е кандидатът, заявиха, че са го изключили от надпреварата за предсрочния вот докато не се изясни истината.

По-късно от ГЕРБ- Бургас реагираха на брифинга на прокуратурата в Бургас с въпрос дали е задържан възрастен домоуправител от блок в ж.к. "Славейков", който е събирал подписи за ново улично осветление в района на сградата, а е разпитван за търговия с гласове.

Всички граждански инициативи в Бургаска област ли са предмет на разследване за търговия на гласове, питат от ГЕРБ Областната дирекция на полицията.

Настояваме да се изясни случая с домоуправителя от ж.к. "Славейков", за да знаят гражданите какви рискове поемат докато са инициатори на реално позволени от законите дейности като:

- Организиране на подписки за подмяна на улично осветление и контейнери са смет, за озеленяване, за инициативи за реконструкция или изграждане на детски площадки и зони за отдих, за поставяне на ограничители на скоростта по улиците и т.н.

- Под заплаха ли са инициаторите на сдруженията за саниране на блокове, които освен имена и подписи правят и събрания на етажната собственост?

От партията питат по истински сигнали ли работи полицията или по доноси и преднамерено профилактира контингента им.

От ГЕРБ-Бургас призоват активните граждани в областта да преустановят всички инициативи, докато не приключат изборите на 11 юли, защото е на лице риск от задържане под стража и разпити в полицията.