Жандармерия, армия и полиция облитат и претърсват района, където бил открит кокаин, съобщиха от МВР.

Това стана след като сутринта премиерът Бойко Борисов обяви, че са открити 170 кг кокаин във водната граница между Румъния и България.

170 кг кокаин са задържани от българските и румънските граничари

170 кг кокаин са задържани от българските и румънските граничари

Открити са 6 пратки

Продължава претърсването на района от граничен полицейски кораб, като с разпореждане на премиера, хеликоптери на Гранична полиция и на министерството на отбраната облитат района. Съсредоточени са и полицейски сили на ОДМВР-Добрич и сили на жандармерията.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов апелира гражданите на Шабла, ако забележат в морската зона необичайни премети, да подадат сигнал на тел. 112.

Той припомни, че в края на миналия месец, в крайбрежната зона на Румъния са открити над тон и 200 кг кокаин. Във вторник вечерта граничари от Каварна забелязали близо до брега, в района на фара на Шабла, спасителни жилетки.

Те били обвити около 6 сака със специфично сгънати пакети, които са извадени на брега. Полеви наркотест открил вещество, което е реагирало на кокаин.

Всеки чувал е около 30 кг. Кокаинът е бил разпределен в 150 пакета. Общото му количество е 169.028 кг.

Действията са осъществени под ръководството на Окръжната прокуратура в Добрич, уточни главен комисар Иванов и даде висока оценка за тясното сътрудничество, благодарение на което е разкрито огромното количество кокаин.

Според главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП, това е емблематичен случай за сътрудничество между българските и румънски полицейски власти. Предполага се, че рисковото вещество е с концентрация над 90 % и в този си вид има опасност от предозиране. Той даде пример, че обикновено такова вещество се разрежда 3:1 при продажба на дребно.

По думите на Спиридонов на едро 1 кг кокаин се пласира за 80 хиляди лева, а цялото количество - за 13.6 млн.лв. на едро. На пазара на дребно себестойността му би достигнала 71.4 млн. лв.

На мястото е изпратен граничен полицейски кораб за обследване на района и извършване на