Главният прокурор Иван Гешев не си дава сметка как се саморазобличава. Това заяви в студиото на Нова телевизия членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Атанаска Дишева.

В самите думи на главния прокурор се вижда ясно нарушаването на Конституцията - с разкритията, за които Гешев предупреждава и всъщност с тях плаши. Самата Дишева възприема по този начин и отговора, който е получи вчера по време на заседанието на ВСС, на което главният прокурор присъства.

Това да записваш други лица по време на частен разговор, без да ги предупредиш и да поискаш изричното им съгласие, несъмнено е нарушение на основен принцип в Конституцията, посочи тя. "Вероятно обаче господин Гешев има някаква друга цел."

Ако подобно нарушение бъде доказано в съда, това би било основание да предсрочното освобождаване на Гешев, допълни Атанаска Дишева.

"Никой от членовете на Висшия съдебен съвет не е длъжен да се отчита на г-н Гешев, още по-малко в подобна ситуация да му дава обяснения защо е внесъл предложение за неговото отстраняване. Те не са му подчинени", коментира магистратът във връзка с признание на главния прокурор, че е провеждал множество телефонни разговори след завръщането си от САЩ. Разбира се, трябва да се установи и съдържанието на тези разговори, каза Дишева, макар и да уточни, че не е изрично забранено в закона магистрати да говорят с колеги и политици.

На въпрос дали ако приетите вчера на първо четене в комисия нови правила, могат да обърнат гласуването до този момент във ВСС плътно зад Гешев, при положение, че се предвиждат вече 13 гласа, с които да се може да се отстранява главния прокурор, Дишева обясни, че принципно процедура се развива по правилата, по които внесена, освен ако няма изрично записано обратното. Станало е ясно обаче вчера, че ВСС може да бъде сезиран и по нова процедура, заяви Дишева, макар и да не посочи повече подробности. Такава може да бъде задействана или от правосъдния министър или от трима членове на прокурорската колегия.

Атанаска Дишева не поиска да коментира тезата, че е възможно от онези шестима прокурори, които вече сезираха ВСС, да оттеглят подписите си от искането и да стане обрат. "Логично е онези шест да стоят зад предложенията си. Не мога да твърдя, че ще се отметнат", бяха думите й.