78-годишната баба е осъдена за наркоразпространение. Специализираният наказателен съд наложи една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок на 78-годишната жена.

Присъдата е за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици в столичния квартал "Люлин". Бабата е участвала в групата заедно с внука си и още двама. Полицията ги е разкрила през ноември 2018 г.

Баба и внук заедно в съдебна зала за продажба на кокаин

Баба и внук заедно в съдебна зала за продажба на кокаин

77-годишната жена стана най-възрастният обвиняем за разпространение на наркотици

Тримата наркоразпространители и бабата бяха задържани на 1 ноември 2018 г. като у всеки от от бяха намерени и иззети различни количества наркотици. Участието на бабата - най-възрастната жена, привличана до момента към наказателна отговорност за наркоразпространение - е с разфасоване марихуана на дози, когато внукът й отсъствал. Бабата също така продавала в дома си на клиенти след уговорка по телефона.

При ареста малко преди разследващите да влязат в жилището й, от прозореца на стаята бил изхвърлен плик с близо четвърт килограм марихуана. Жената опитала да изхвърли останалото количество в тоалетната.

Нейният внук е осъден на четири години затвор, като ръководител на групата. Той вече е приведен в Софийския затвор, след като съдът не измени мярката му за неотклонение "Задържане под стража". Ако присъдата му бъде потвърдена от горните съдебни инстанции, той ще трябва да остане зад решетките общо 6 години. Ще изтърпи ефективо и 2-годишна предходна условна присъда за разпространение на наркотици, тъй като последното му обвинение е в рамките на изпитателния срок на предишно осъждане. В затвора вече са и другите двама подсъдими по делото.

Присъдата е прочетена, след като участниците в групата са признали вината си и са поискали споразумение с прокуратурата. Така останалите двама от групат те ще изтърпят 3-годишни ефективни присъди.

По-лекото наказание на бабата, наложено от съда, се дължи както на напредналата й възраст, така и на факта, че единствено тя от подсъдимите не е била осъждана, обясняват от спецсъда. Към момента тя е с мярка за неотклонение "Подписка".

Определените от Специализирания наказателен съд наказания на 78-годишната жена и внука й не са окончателни и могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативния специализиран наказателен съд.