Само 5,6 % от учениците в България консумират плодове и зеленчуци веднъж месечно, а 18 % веднъж месечно консумират риба.
Същевременно е много висок делът на учениците, които повече от един път на ден ядат торти, сладкиши, баклави, 20,4% консумират чипс, а тестени изделия като пици, мекици, банички и други - 32,2%.
20% от учениците консумират безалкохолни напитки, съдържащи захар, повече от един път на ден, а енергийни напитки - 7% от децата.
Това са последните данни от национално представително проучване на храненето на учениците в България през 2010 г - 2011 г. проведено от Националния център по обществено здраве и анализи и катедра „Педиатрия" в Медицинския университет в София.
Изследването беше оповестено в представителството на ЕК по повод предстоящия европейски ден за здравословно хранене и гответе с деца.
Експертите са установили, че при 25% от децата с наднормено тегло консумацията на тестени изделия и чипс е повече от един път дневно.
При 57,3% от децата консумацията на безалкохолни напитки е веднъж или повече от един път дневно.
При 34% от децата с наднормено тегло е установена ниска честота на консумация на пресни плодове, а при 32 % от децата - ниска консумация на пълнозърнест хляб.
Като причина за увеличаване на свръхтеглото и за затлъстяването експертите посочиха нездравословния модел на хранене и ниската физическа активност.
Изследването е при ученици на възраст от 6 до 19 години в последните две години и показва, че само 24% от децата осъществяват препоръчваната физическа активност от минимум един час на ден.
35% от децата са физически активни по-малко от два дни в седмицата, установило още изследването.
Според проучване, проведено през 2004 г. учениците с наднормено тегло са много - около 20% от децата и от тях една четвърт са със затлъстяване.
Последното изследване, което обхваща учениците между 6 и 19 години за периода 2010 - 2011 година показва, че с наднормено тегло са 30,2% от учениците като от тях със затлъстяване са 12,7%.
Експертите са разтревожени от установената тенденция на увеличаване на затлъстяването при децата в България.
От министерството на здравеопазването са разработени документи за здравословно хранене на учениците като препоръки, наредби включително сборници за рецепти за ученическите столове и бюфети и примерни седмични менюта.
Европейският ден за здравословно хранене и готвене за деца е част от комплекса мероприятия, фокусирани върху проблемите на свръхтеглото и затлъстяването при децата.
Моника Чеуз - директор на Дирекция „Здравеопазване" в Столична община, се ангажира да съдейства за прилагане на добрите практики.
Тя каза, че би било добре да се изградят в някои училища столове и лавки - мостри, които да покажат какво да бъде храненето на децата в бъдеще.
Българчетата все по-дебели

el viejo
на 21.01.2012 в 10:44:27 #10Аз си спомням, че след 9.IX.1944 г. поне 10-тина години нямаше дебели българи, камо ли деца! Бяхме тогава бедни, наистина бедни! Аз бях дете ученик и можех да си пипна гръбнака през корема! Мисля, че десната политика, която успешно се води у нас педантично и систематично намалява доходите на огромната маса народ, чрез замразяване и намаляване на заплати, социални разходи от всякакъв вид и пенсии, в краткосрочен план ще реши проблема със затлъстяване на нашта нация! Всеки знае примера, че в "Освиенцим", не е имало пухкави затворници! Всички са били кожа и кости от оскъдно хранене и много физически труд!
rudy
на 21.01.2012 в 02:52:55 #9пич, за последните 50 години ли говориш или за хилядолетия преди това, я малко се образовай за ферментиралите храни, бактериите които разграждат растителни вещества, които организма на човека не може, и не говоря за компоти със захар
FC Barcelona
на 20.01.2012 в 21:41:31 #8rudy как да няма разлика между току-що откъснат плод и консервиран и между пресен зеленчук и някакъв усолен и застоял. Съмнявам се в Германия и Япония при толкова висок жизнен стандарт да ходят до селата си и да правят компоти почивните дни там си правят в домовете прясно изтискан сок от банани дори .
rado907
на 20.01.2012 в 18:43:41 #7Отраснах през 90-те, и честно казано, така както се разпадаше обществото, ядяхме относително добре. В училище почти нямаше дебели. Имаше няколко, но това е нормално. Хлябът беше хубав и плодовете и зеленчуците бяха качествени. В момента целия свят го тровят. Народът биде тровен. Основно със захар и полуфабрикати. Ужасно е - пълна трагедия. И от една страна управляващите явно не им пука, а пък управляваните не се защитават. Пак че що годе има ядене, защото както са тръгнали нещата, покрай всички останали световни проблеми, може да се появи и масов глад. И тогава вече сме прецакани. Без работа и без покрив над главата е тежко, но може да се живее. Без манжда, обаче...
none
на 20.01.2012 в 16:11:38 #6Руди, прав си, но само си представи, как хората изведнъж поемат отговорността за здравето си и започват да се хранят здравословно, да спортуват и да не прекаляват с алкохол и цигари (плюс някой екстри)? Къде, къде по-лесно е, другите да са ни виновни и ние да сме едни бедни жертви, дето нищо не зависи от нас. Прибираш се скапан от работа, която мразиш и си сядаш на дивана да гледаш телевизия, която мразиш с човек, който мразиш най-вероятно и който те мрази не по-малко. След като си прекарваш така яко, естествено няма да губиш време да готвиш нещо полезно (или поне не толкова вредно). Взимаш чипса и бързаш да се потопиш в това прекрасно изживяване от което не искаш да пропуснеш нищо.
Мрънкане му е майката 
rudy
на 20.01.2012 в 15:23:23 #5не ви трябват пресни плодове и зеленчуци, в климатичния пояс никога не имало такива през зимата, за това се консервират зеленчуци със сол - кисесло зеле, яде се от германия до корея и япония зимата, кога е имало банани на 42 градуса в еволщцията на човека махнете брашно (зърнени), захар, растителни мазнини, всякакви опаковани химикали, и всичко което има марка - купувайте от фермерски пазари, ако нямате направете си, ако няма фермери, направете си ако ядете все пак зърнени и бобови подалгайте ги на киснене и ферментация да намалите фитатите и всякакви фито токсини повече мазнини и то наситени - 15% протеини, 25% въглехидрати, 60% мазнини животните на свободна паша, млякото не пастьоризирано и пълномаслено, най-вече масло
boris
на 20.01.2012 в 15:14:09 #4аз пък твърдя, че да се храниш по-здравословно, не е чак толкова по-скъпо. Проблемът е в манталитета на родителите и във факта, че в големите ни градове става все по опасно за децата да играят навън.
FC Barcelona
на 20.01.2012 в 15:07:54 #3че то зимата едно средностатистическо семейство има ли достъп до пресни плодове и зеленчуци ? Май са скъпи. Хората я карат на трушии , компоти и свинско от село (което е най-малко здравословното от трите).
macal
на 20.01.2012 в 14:27:23 #2Храната наистина е некачествена.Хляба няма нищо общо с този хляб който го ядяхме преди.лякото не е от истинско мяляко.Месото не е същото,защото животните се хранят с изкуствени храни и.т.н.........Ядеме ГМО......Доматите и краставиците са безвкусни....Децата нагъват хляб,пици,чипс,а защо продават некачествени храни с високи калории?????

milena_82
на 20.01.2012 в 13:55:31 #1как няма да са дебели, като нашата храна е толкова некачествена и в училищата няма програми за спорт, а само едно физическо което е твърде недостатъчно