Влошава се денталното здраве на нацията и особено при децата. За това алармираха зъболекари.

През 2005 година например от изследвани 12-годишни деца, средно по 2,5 са били болните зъби на дете, а 25% от 12-годишните са били без дентални проблеми, съобщи доктор Мария Джорова, председател на Сдружението на българските зъболекари.

Различна е статистиката за 2008 година. Вече по 3 болни зъба се падат на дете, а изцяло здравите деца вече са едва 19%. Освен това, според Джорова, липсва национална програма за профилактика на денталното здраве.

Друг проблем е, че зъболекари масово се изнасят да работят в големите градове, като по-този начин хората от малките населени места остават без достатъчно дентални специалисти.

Проблем е и недостатъчно развитият съсловен живот. 80-85% от практиките на специалистите са индивидуални, а това възпрепятства съсловния живот, каза още доктор Джорова.

В редица кабинети липсват достатъчно модерни апарати, но това, според зъболекарите, се дължи на неадекватната нормативна уредба.

Доктор Йосиф Петков съобщи, че поне 6 месеца отнема регистрацията на дигитален рентгенов апарат.

Добра стоматология се прави с добра образна диагностика, а там, където няма няма добра образна диагностика, липсва и добра стоматология, категоричен е той.

Зъболекарите са категорични, че липсва целенасочена политика и ясни правила за работа в съответствие с потребностите на нацията, забавя се и прилагането на европейските критерии и норми, касаещи денталните практики и доброто лечение на пациентите.

Зъболекарите представиха и носителя на наградата Зъболекар на годината. Това е зъболекарят от Козлодуй доктор Йосиф Петков.

През 2000 година Сдружението на българските зъболекари приема 9 февруари за свой професионален празник, на който се избира най-добрият от бранша за годината.
Доктор Петков е женен също за зъболекар, едната му дъщеря също се е насочила към денталанта медицина. Хобито му е лов и риболов.