В България - една от най-бедните страни в Европейския съюз, пациентите често плащат за медицински консумативи, лекарства, както и преференциално отношение в болниците. Това посочва агенция АП в коментар, озаглавен „България и Румъния имат „най-болните" системи за здравеопазване в ЕС".

Липса на хирургически конци, на основни консумативи, остър недостиг на персонал, катастрофална хигиена...и след всичко това пожар, който уби пет преждевременно родени бебета. Здравната система на Румъния е в безизходица, пише АП.

Агенцията не спестява критики и към българския модел на здравеопазване, като изтъква, че страната ни отделя едва 4,2% от БВП за тази сфера.

Правейки аналог между България и Румъния, като цяло АП посочва, че няма голяма разлика в качеството на здравеопазването. И в двете страни то е белязано от корупция, липса на достатъчно медицински персонал и оборудване.

Агенцията цитира и изказване на Константин Пашев от Центъра за изследване на демокрацията, който посочва, че най-честите форми на корупция в болничната сфера са даването на подкупи от страна на пациентите, за да им бъде осигурен болничен прием, лекарства и медицински грижи.

В годишния доклад за Румъния Европейската комисия посочва, че две трети от анкетираните завяват, че са давали пари на медицински персонал. 81 пък твърдят, че допълнителното заплащане определя до голяма степен начина, по който са лекувани.

За България АП изтъква и проблема с липсата на медицински сестри в лечебните заведения. Посочва мнение на сестра от българската асоциация на медицинските сестри, според която балканските страни трябва да удвоят броя на този вид персонал, за да достигнат необходимия минимум. Според нея в болниците, където работят по-малко квалифицирани медицински сестри, смъртността е по-висока.

Става ясно и че по данни на румънското министерство на здравеопазването 8000 лекари са подали молба за разрешение да работят в чужбина.

Лекарите и от двете страни са обърнали поглед към страни като Великобритания, Испания и Гърция, където средното заплащане само на сестрите е от пет до шест пъти по-голямо, отколкото това в България, пише още АП.

В заключение цитира и изказване на счетоводител от болницата в Букурещ, в която стана трагедията с новородените.

Некомпетентност, безразличие и безотговорност, взети заедно, са равни на престъпление: Виновни са и лекарите, и сестрите, и охраната, и електротехниците, и липсата на средства - виновна е цялата система...