България продължава да плаща обезщетения по решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) за неразумните срокове на наказателни и на граждански процеси.

Това призна Миглена Тачева преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Тя допълни, че страната ни и в момента търпи санкции и за допуснати нарушения, някои от тях - във връзка със законодателството от 2000 година преди приемането на новите промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Днес в България на посещение са членове на Отдела по изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека към Секретариата на Съвета на Европа. Очаква се да бъде обсъдена готовността на страната ни да изпълнява решенията на ЕСПЧ и да прилага Европейската конвенция за защита на правата на човека.

По мнението на Меглена Тачена законодателството ни вече е приведено в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека.

МВР няма да се саморазследва, а ще бъде разследвано от следователи, каза Тачева по повод на дискутираните промени в НПК.

По думите й предложението на правителството е МВР и ДАНС да не се разследват от военни прокурори, а делата да се гледат от цивилни съдилища.

Предложено е МВР и ДАНС да не се разследват от военни прокурори, а делата да се гледат от цивилни съдилища.

Припомняме, една от критиките на Европейския съюз е законовото право нарушения и престъпления от страна на служители на МВР да се разследват и съдат от Военен съд.  

Според Тачева има препоръка от експерти на ЕК за закриване на военните съдилища, но това не можело да стане, тъй като те са записани в Конституцията. Заварените дела ще бъдат приключени във военните съдилища, уточни още министърът.