Все повече са престъпленията, извършени от българи в Испания, информира испанския сайт Confidencial.es, цитиран от Дарик радио.

Освен, че много активно се занимават с незаконен трафик на коли, с нелегална имиграция с цел проституция и с фалшифициране на пари, българите навлизат в трафика на кокаин, смятат анализатори на испанската полиция, цитирани от испанския сайт Confidencial.es. Сайтът се позовава на годишен доклад на испанското вътрешно министерство за организираната престъпност в Испания.

Основният извод от доклада е, че Испания се е превърнала в средище на престъпността. През изтеклата година в нея са действали 494 мафиотски групи, в които участват хора от 98 националности. Организираната престъпност е пуснала здрави корени в Испания, пише сайтът, обобщавайки данните от доклада.

93 процента от мафиотските групировки, действащи в Испания, са със "смесен" състав, тоест в тях участват мафиоти от различни националности, се посочва в документ на аналитичното звено на полицията, с който разполага испанският сайт.

Според проучването най-съществена роля продължават да играят колумбийците, мароканците и румънците.

В доклада се отбелязва, че се увеличават престъпленията, извършени от поляци и молдовци, които се специализират в кражби и обири на магазини и жилища. Турците предпочитат трафика на хероин, а руснаците се занимават предимно с проституцията.

Засилва се презграничното сътрудничество между престъпните групи, а в тези случаи обикновено е по-трудно да се прилагат полицейски мерки, се казва в проучването на испанската полиция.