Няма по-либерална прокуратура от българската, не само в страните-членки на ЕС, но и в страните-членки на Съвета на Европа. Това заяви Валери Първанов, заместник главен прокурор цитиран от БНР.

Прокурорът посочи, че не е запознат с доклада на Европейския съвет за прокуратурата и работата на съдебната власт в Европа.
Докладът не преведен и не ни е изпратен официално, както трябва при положение, че ни засяга като институция.

Валери Първанов заяви обаче, че не е съгласен с изводите в една статия от медиите за работата на прокуратурата. Според него българските прокурори работят много повече от совите колеги в европейските държави и самата прокуратура е много по-либерална и отворена към обществото.
Прокурор в България, в Австрия, в Бавария не значи едно и също. В България ние отчитаме около 600 хил. случая, с които се занимава един български прокурор. В Европа прокурорите имат само по 60 хил. случаи, защото до тях стигат само случаите, в които е известен извършителят", обясни Първанов.

Освен по-голямата натовареност, към прокуратурата с жалби могат да се обръщат всички граждани, институции, органи. Достъпът до прокурорите в Европа е много по-ограничен, заяви Валери Първанов.

"Ако затворим вратите и насочим недоволните граждани към изпълнителната власт, тогава може да се намали броя на прокурорите", допълни той.

„Българският прокурор работи доста повече от колегите си в Европа и не заслужава такива оценки", категорично заяви Първанов.