Лекарка и охранител в спешното отделение на пазарджишката болница са били пребити от баща и син. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Васил Вълчев, цитиран от БНТ.

Инцидентът е станал вчера следобед.

Пострадалата д-р Гергана Анчева е получила сериозни наранявания. Тя е настанена в отделението по неврохирургия на болницата. Набитият охранител е освободен за домашно лечение.

Д-р Васил Вълчев обясни, че лекарката е оказвала помощ след катастрофа на двамата биячи.

От ежедневно унижение от пациенти се оплакват протестиращи медици в Пазарджик

От ежедневно унижение от пациенти се оплакват протестиращи медици в Пазарджик

Искат много строги санкции за посегателства над лекари

Заради насилието лекари, медицински сестри и служители на болницата излязоха на протест пред спешното отделение.

От полицията съобщиха, че в ареста е задържан 18-годишен младеж. Той е от беловското село Момина Клисура и бил в болницата заради пострадал при катастрофа братовчед. Младежът бил видимо афектиран и агресивен. Той ударил с юмруци дежурната лекарка, а впоследствие ударил и пристигналия на мястото охранител, обясниха от полицията.

Междувременно от Районната прокуратура в Пазарджик съобщиха, че срещу 18-годишния младеж е образувано бързо производство. Предстои на Димитър К. да бъде повдигнато обвинение и задържането му да бъде удължено на 72 часа. Прокуратурата ще внесе в съда искане за постоянен арест.

Пред "Пазарджишка Марица" старшата сестра на Спешното отделение Ангелина Сотирова разказа, че медиците веднага са започнали да оказват помощ на пациента. Бил извикан хирург и му била направена инжекция за тетанус. Направили му превръзка.

Близките му обаче псували пред вратата и крещели: "Ще ви трепем! Ще ви размажем".

Сотирова е била на смяна по време на инцидента.

От своя страна д-р Пламен Еленин е категоричен, че не могат да работят в условията на агресия. Той обясни, че по закон лекарите могат да откажат помощ при проявена агресия, но това досега не се е случвало.