Снимка: Emaxpress

Развитие по делото срещу държавата ни в Страсбург очаква асеновградчанинът Тодор Василев.

След множество публични акции и медийни появи личната му драма стана национално известна.

Въпреки масовата подкрепа от обществото двете му деца - Павел и Николета, бяха отведени от майка им Барбара в Полша след разпореждане от Софийския градски съд и Министерството на правосъдието.

От момента, в който децата заминаха, Василев не е имал никакъв контакт с тях, разказа той, цитиран от Plovdiv24.bg.

Майка им директно затваряла телефона, щом чуела гласа му или разменяли по няколко думи, но разговор с децата не му е позволен. Бащата споделя, че е напълно отчаян от избирателното тълкуване на законите, "благодарение" на което е с вързани ръце и с напълно унищожена вяра в българския съд.

Широко прокламираната медиация, чрез която двамата все още законни съпрузи трябваше да се разберат по възможно най-безболезнен за децата начин, не се е осъществила, тъй като полякинята Барбара е заявила, че е безработна и няма средства да плаща. Оказва се, че сега, когато децата са при нея, няма механизъм, по който да я принудят да води диалог с Тодор.

Бракоразводното му дело също буксува, след като пловдивският съд се е оказал безпомощен да я призове да се яви на заседание. Това не е станало дори при посещенията й в България.

В момента Тодор Василев ходи на работа и чака развитие по казуса в международния съд. Заведеното от него дело няма да е последното - той е решил да се бори до край за децата си.