Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за умишлена смяна на две новородени в голяма столична болница. Това съобщи на брифинг зам.-районният прокурор Иван Стефанов. От думите му стана ясно, че сигналът за размяната идва от една от родилките. Тя забелязва, че номерът на гривната й, поставена в болницата при раждането, не съответства на номера на гривната на детето, с което се прибира вкъщи.

Сигналът предизвиква ДНК-тестове на нея и на майката, за която има съмнение, че е приела бебето й.

Тестовете установяват, че родителите, вписани в актовете за раждане на децата, не съответстват на биологичните такива.

Установено е също, че бебетата са били с поставени правилни номера, размяната на номерата на гривните е установена при майките им.

Докато трае разследването новородените ще бъдат при жените, с които са изписани.

Столична община сезира и Медицински одит за разменените бебета

Столична община сезира и Медицински одит за разменените бебета

Столична община ще е безкомпромисна, обеща Дончо Барбалов

Разпитани са 28 души в болничното заведение, провеждат се допълнително разпити, уведомена е дирекция "Социално подпомагане".

Зам.-районният прокурор Стефанов уточни, че досъдебното производство е за умишлено престъпление, но тепърва ще се установява дали то всъщност е такова. При установяване на такова законът предвижда 2 г. лишаване от свобода.

От прокуратурата съобщиха, че случаят е от септември месец.

Бебетата са разменени в болница "Шейново", потвърди началникът на кабинета на министъра на здравеопазването Момчил Мавров.

Той съобщи, че Министерство на здравеопазването е разпоредило тази сутрин проверка по случая. Сезирана е Изпълнителна агенция "Медицински надзор", която вече е направила проверка в болницата. Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев е провел среща с директора на "Шейново", който уверил, че има сериозни правила и тече и вътрешна проверка.

Сезирана е РЗИ-София, която да провери организацията на лечебната дейност, както и на всички останали лечебни заведения с акушеро-гинекологични отделения. Целта - да се предотвратят подобни случаи вбъдеще.