Върховният административен съд (ВАС) е осъден да плати 939 107 лв. на белгийска фирма, която води дело за обезщетение срещу него, тъй като твърди, че в разрез с правото на Европейския съюз той е отказал да ѝ признае право на данъчен кредит.

Решението, с което ВАС е осъден да плати огромното обезщетение, е на Софийския апелативен съд (САС) и все още не е окончателно.

Последната дума за това дали ВАС е нарушил правото на ЕС ще е на Върховния касационен съд.

"Становището на съда е, че няма нарушение на правото на ЕС, още по-малко очевидно", коментира председателят на ВАС Георги Чолаков. Затова от съда обявиха, че ще обжалват решението на САС в 30-дневен срок.

По информация на lex.bg казусът, заради който белгийската фирма "Бос Рентал" съди ВАС, започва през 2014 г. Тогава с ревизионен акт Националната агенция за приходите (НАП) ѝ отказва да си приспадне данъчен кредит за отдаването под наем на едно строително скеле на германското дружество "Хермер", което след това го е преотдало на българска фирма, която си е самоначислила ДДС.

"Бос Рентал" обжалва пред Административен съд София-град (АССГ), който приема, че са налице предпоставките за признаване на право на данъчен кредит.