След скандал по време на заседанието на Висшия съдебен съвет днес, главният прокурор Сотир Цацаров напусна залата, като затръшна врата след себе си.

Скандалът се развихри между Цацаров и членът и бивш говорител на ВСС Соня Найденова по повод внесеното от главния прокурор предложение да се сформира комисия, която да прецени нуждите на пограничните съдилища и прокуратура от допълнително персонал и финансиране, заради по-голямата заетост покрай бежанската вълна.

Преди няколко дни главният прокурор внесе официално предложението си в Пленума на ВСС, а днес то бе включено като извънредна точка от дневния ред.

Изпуснатите си нерви Сотир Цацаров дължи на мнението на Соня Найденова, че създаването на такава работна група не е необходимо, а всяка колегия – съдийска и прокурорска трябва да сама да взема своите решения. Според Соня Найденова такава реакция не е и необходима, тъй като последните данни показват намаляване на бежанския поток с 20%, съобщи БТА.

Според Цацаров обаче критиката на Найденова има личен мотив – „Имате лични семейни причини за това, защото трябва да развиете тезата, че главният прокурор се намесва в работата на съдилищата." Найденова реагира със съжаление, че Цацаров "прехвърля лични антипатии".

На свой ред колегата й Калин Калпакчиев я защити с думите, че поведението на Цацаров е неприемливо и не може да си позволи такова лично отношение.

Това провокира главният прокурор да оттегли предложението си и да напусне залата на заседанието на ВСС, като затръшне вратата.

След кратка почивка заседанието продължи в нормален тон.