Националният омбудсман Гиньо Ганев поиска от Министерски съвет да внесе в Народното събрание предложение за законодателни промени, които да доведат до отпадане на лимитите в болничната и извънболничната помощ.

Според него с лимитите в болничните заведения равнопоставеността на осигурените граждани изчезва.

Припомняме, за тази проверка омбудсманът се самосезира след извънредни ситуации с липса на направления и отказана медицинска помощ.

По думите му, се извършва неправилно остойностяване на клиничните пътеки.

Гиньо Ганев е категоричен, че монополът на Здравната каса трябва да бъде разбит. Според становището на омбудсмана на пациентките организации законът не предоставя достатъчно възможности, за да бъдат активно представени.

Практиката на принудителното заплащане е голямото поле и подводните води на това, което се нарича корупционна практика", коментира обществения застъпник.

Гиньо Ганев поиска от министъра на здравеопазването да гарантира откритостта и прозрачността при обсъждането и приемането на всички решения в здравеопазването.

„Стига с тези тайнства. Хората имат чувството, че там се прилага една кастова психология", допълни Ганев.

Българският лекарски съюз трябва да стои на обществения си дълг, а не да се изживява като казионна организация, каза още омбудсманът.