При огромен медиен интерес мина и втората публична изява на новия здравен министър Анна-Мария Борисова.

Този път заедно с премиера Борисов двамата откриха  новия реанимационен блок на „Пирогов".

На въпрос ще има ли директори, които да взимат заплати от 80 000 лв. месечно, Борисов отговори: „Не би трябвало."

От своя страна, попитана ще има ли таван на лекарските заплати, министър Борисова обясни, че това ще се определя от размера на работа, сложността, квалификацията и всичко останало

Лекарите от „Пирогов" по думите на премиера Борисов подкрепят новия здравен министър. „Много работа има министърът да направи, има сериозна подкрепа сред работещите лекари", подчерта премиерът.

За новия реанимационен блок на "Пирогов".
Още...

Бойко Борисов каза, че иска и таван на цените на лекарствата в държавните болници. „Всяка болница си слага такива цени, каквито си иска", посочи той.

В момента текат проверки на болници, източвали НЗОК. „ДАНС ми докладваха за няколко образувани прокурорски производства", заяви още премиерът. Бойко Борисов очаква да има смяна на лекари и директори на болници.

От своя страна здравният министър Анна-Мария Борисова каза, че се обсъжда как ще се заплащат болничните. Припомняме, дебатът е кой да поеме първите три дни от боледуването.

Също така тя допълни, че след среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова са стигнали до консенсус наемите на кабинетите на общопрактикуващите лекари да бъдат уеднаквени. Старите задължения към общината ще бъдат разплатени разсрочено.

Стана ясно още, че Гергана Павлова е била кандидатурата на премиера Борисов за шеф на НЗОК, обяви самият той. Анна Мария-Борисова обаче я е искала за свой заместник.

До сряда ще стане ясно кой ще е новият шеф на касата, посочи министър председателят. Засега той обмисля между две кандидатурата, но отново не посочи имена, а само категорично отрече Нели Нешева да е новият шеф на НЗОК.

Лекарите в „Пирогов" подкрепят реформата в здравеопазването, коментира още премиерът.

Болницата е на печалба, която предизвика задоволството от страна на Борисов. С 50% е намалена стойността на медицинските консумативи в „Пирогов".

Той също така заяви, че от 2 милиона лева месечно преди, сега в „Пирогов" харчат по 800 - 900 000 лева. По думите му ръководството на болницата е спестило 400 000 лв. за година от бюджета си и тези средства се инвестират в нова апаратура.