Българите, които са здравно осигурени в държава-членка на ЕС, не дължат вноски и у нас.

Освобождаването от плащане на здравноосигурителни вноски става, след като в НАП се представи документ, в който са описани периодите, за които човекът е бил здравноосигурен в другата европейска държава.

Такъв документ може да бъде например Европейската здравноосигурителна карта или т. нар. удостоверение Е 104.

Тъй като освобождаването от плащане на вноски за здраве в тези случаи става за минали периоди, почти винаги като изтекат повече от три месеца, здравните права на тези граждани в България се прекъсват.

Това обаче не означава, че те не могат да ползват здравни услуги в ЕС. Чрез Европейската здравноосигурителна карта те могат да ползват здравни услуги, дори когато са изминали повече от 3 месеца, в които не са представили документ в България за това, че се осигуряват в друга държава-членка на ЕС.

По подобен начин стои въпросът с възстановяването на здравноосигурителните права на студентите, които учат в държави-членки на ЕС.

Те трябва сами доказват правото си да бъдат осигурявани за сметка на държавата.

За целта в офисите и териториалните дирекции на НАП се подава удостоверение или служебна бележка от университета, в който следват. Документът трябва да съдържа имената на студента, а също период, в който той следва там (семестър или година) и дата.

От 2010 г. здравноосигурителните права на гражданите, се прекъсват ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца назад, а не 12 месеца, както беше до 2009 г.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.