Софийски градски съд даде ход на делото срещу Красимир Горсов.

Имаше риск това да не се случи, защото свидетелите, които бяха призовани - бизнесменът Петър Христов и Ана Харизанова, негова служителка, закъсняха. Те обаче успяха да влязат в съдебна зала точно, когато съдът се готвеше да определи друга дата за разпита им.

Припомняме, Красимир Горсов бе осъден от Районния съд на 2.5 години условно за това, че е ощетил дъщеря си, теглейки от дарителската сметка суми, похарчени не за лечението й.

Пред градския съд обжалва и защитата на Горсов, която пледира за невинност, и прокуратурата, искаща ефективно наказание.

 

Първа пред съда застана Ана Харизанова. Тя е превеждала пари по сметките на Мануела във връзка с нужното лечение.

Харизанова заяви, че сумите, които били превеждани по сметката, покривали различни процедури. Тя посочи, че Петър Христов е поел разходите на Диана Горсова в Израел, където тя да се грижи за дъщеря си.

По думите на свидетелката, когато Красимир Горсов е пътувал до Израел, е купувам сам билетите си до там. Носел е и дрехи за Мануела.
Ана Харизанова допълни, че не знае откъде бащата на пострадалото момиче е имал пари за тези покупки.

От своя страна Петър Христов изтъкна, че е поел лечението на Мануела във ВМА, плащал за консумативите и за престоя й там, поел е разходите и на семейството, както и техния престой в София.
Христов платил и за частни лекари, които също да прегледат момичето и да дадат експертното си становище за състоянието й.

Петър Христов обясни, че не е запознат с пътуванията на Красимир Горсов до Израел, не знае от къде той е имал пари за тях. Бизнесменът обаче добави, че е знаел, че бащата на Мануела е имал извънредни пътувания до Израел.

Той изтъкна, че веднъж се е наложило Горсов по спешност да замине в болницата в Израел, защото е бил необходим неговия подпис като родител на Мануела за спешна операция.

Друг път Горсов летял до Израел, защото съпругата му Диана била изпаднала в тежко психическо състояние и трябвало да я успокои.

Петър Христов не знаеше къде Горсов е отсядал през тези пътувания до Израел. Бизнесменът предположи, че парите, които той е превеждал на семейството, са били недостатъчни, за да покрият всички разходи. Христов добави, че е плащал част от лизинговите вноски на автомобила, който Горсов си купил.

Днес обяснения пред съда даде и бащата на Мануела. Той обясни, че е плащал сам първоначалното лечение на дъщеря си, преди да се повяват дарители.

Добави, че е изтеглил два кредита - 5 годишен заем за 4 хил. лв. от Пощенска банка и 7-годишен за 8 хил. лв. от „Сибанк". Общо месечните му вноски по кредитите били около 400 лева.

Той обясни, че подготовката за пътуването на Мануела до Израел също струвала пари. Трябвало да се купят дрехи и други неща. Самият Горсов не можа да си спомни колко пъти е ходил в Израел.

Пред съда бащата на Мануела каза още, че двупосочният билет до Израел струва около 700-800 евро. Всеки път билетите бяха на различна цена, заяви той.

Горсов обясни още, че винаги, когато е посещавал дъщеря си в Израел, е носел пари от сметката, за да плаща необходимите неща за лечението й. По думите му сумите, които е носел, са били около 5-6 хиляди евро, като веднъж занесъл 10 000 евро.
Разписки за разходите обаче няма.

Не знаех, че ще ми се налага да доказвам разходите си, посочи Красимир Горсов.

По думите му се е плащал всяка седмица за хомеопатчиното лечение на Мануела, както и за масажите й. Имах разходи и за таксита, призна Горсов.

Пред съда той каза още, че от януари 2008 до лятото на същата година е бил без работа. Тогава бизнесменът Петър Христов давал пари на семейството. Средствата отивали предимно за транспортни разходи на семейството от Велико Търново до София.
След това Горсов посочи, че си е намерил работа за 1500 лв.

Аз не мисля, че съм виновен. С нищо не съм ощетил дъщеря си, каза пред съда бащата на Мануела.

Съдът назначи съдебно-оценителна експертиза, която да направи анализ на разходите за лечението на Мануела Горсова. Следващото заседание е насрочено за 27 май.