Сливенската болница има сериозен проблем с пациенти, които няма къде да отидат, след като приключи лечението им, съобщи пред zdrave.net. социалният работник на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" Росица Стефанова.

Проблемът се задълбочава и през последните две години всеки месец има най-малко по един подобен случай, потвърдиха от лечебното заведение. Това се случва както с малки деца, които са изоставени от родителите си, така и с възрастни хора без близки или с роднини, които не искат да полагат необходимите грижи за тях.

В момента болницата търси решение на два случая. При единия става въпрос за 72-годишен мъж, който се възстановява след инсулт и от 1 юли е настанен в неврологичното отделение. Преди седмица е трябвало да бъде изписан, но няма къде да отиде. Има син, който отказва да се грижи за баща си. От социалния отдел на Община Сливен са съдействали за издаване на необходимите документи за настаняването на мъжа в социален дом.

„Това не е прецедент. Имаше един мъж преди време, който месец и половина чака при нас, докато се освободи място в социално заведение. В града няма приют за хора, които няма къде да отидат, не можем да ги изоставим, не могат да си тръгнат и сами да си търсят вариант за живеене", коментира Стефанова.

Вторият случай се отнася до бездомна жена, на около 70 години, която почти всеки ден е пациент на спешното отделение. Тя има оплаквания, правят й се необходимите изследвания, които показват медицински проблеми, които обаче не налагат хоспитализация.

За случая е информирана Дирекцията за социално подпомагане. Според социалния работник обаче, от там са безсилни, защото няма кой да подготви документите на жената за социално заведение. Трябва мнение на личен лекар, на психиатър, което се плаща.
Не може в град като Сливен с толкова много социално слаби и бедни, които нямат жилище, да няма приют и те да идват в болницата за нощувка и храна, изтъкна Росица Стефанова.

Според нея проблемът може да се реши, ако институциите и неправителствените организации, които работят по проекти, се ангажират с изграждането на приют за бедни.

Стефанова допълни, че дори не е необходимо построяването на нова сграда, а приспособяване на вече съществуващи помещения. По този начин ще се осигури място на изпаднали в беда хора, където да им се осигури храна и подслон, докато се намери трайно решение на проблема им.