Кафето без кофеин влияе по-лошо на сърдечно-съдовата система, отколкото това, което съдържа кофеин.

Това твърди статия на британския вестник Daily Mail, предаде zdrave.bg.

Д-р Робърт Суперко и неговите колеги от Fuqua Heart Center в рамките на клиничното изследване "Кафето и обменът на липопротеини", финансирано от обществени и държавни фондове, са анализирали данните за въздействието на кафето върху сърдечно-съдовата система.

Участниците в изследването са били разделени на 3 групи: първата група не е употребявала кафе, втората е употребявала кафе с кофеин, а третата - без кофеин.
Участниците от втората и третата група са изпивали всеки ден от 3 до 6 чаши кафе.

Изследователите са анализирали нивото на кофеин в кръвта на участниците, а също така значимите показатели за сърдечно-съдовата система преди и след 3-месечния период на изследването.

Резултатите не показват съществени разлики в концентрацията на инсулин в кръвта и общия холестерол.
Но за първи път се публикуват данни, че кафето без кофеин съществено (с 18%) увеличава нивото на свободните мастни киселини, от които се образува "лошия" (LDL) холестерол, отговорен за образуването на атеросклеротичните плаки върху стените на кръвоносните съдове.

"Получените резултати са уникални и трябва да бъдат пряко свързани с кофеина, чието присъствие в кафето хората от много години смятат за вредно при заболявания на сърдечно-съдовата система", отбелязва Суперко.