Обявената от столичната РИОКОЗ кампания за безплатно ваксиниране срещу паротит ще продължи поне до месец юни. До момента в кампанията, която започна на 12 ноември 2007 г.,  са обхванати около 8000 души.

Препоръчва се да се ваксинират всички родени през периода 1982-1992 г., които не са боледували от заушка и нямат двукратен прием на ваксината.      

Това заяви д-р Илонка Маева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в столичната РИСКОЗ, цитирана от health.bg

Заболяването може да предизвика сериозни усложнения, водещи до стерилитет, загуба на слух, менингити, панкреатити, диабет.

Анализите на РИОКОЗ сочат, че има ясна тенденция на повишаване на заболяемостта от паротит.

През 2007 г. са регистрирани и 28  случая със засягане на половите жлези при мъже. Има 19 случая на поражения върху централната нервна система и панкреаса. Като усложнения вследствие на заушка са регистрирани  4 случая на панкреатит и 5 случая на менингоенцефалит.

С оглед на възможните тежки усложнения от заболяването, епидемиолозите препоръчват на рисковите групи да се ваксинират срещу паротит. Най-застрашени са родените през 1982-1992 г.   

„Някои от родените през 1991 и 1992г., когато беше въведена комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, имат изграден имунитет. Ваксината се поставя на 13-месечна възраст, а на 12 години   прани реваксиниране. Тези, които не са ваксинирани, или имат само един прием на ваксината, трябва да се ваксинират." - поясни д-р Маева.         

Тя допълни, че нямат нужда от ваксина тези, които са преболедували от паротит, тъй като те също имат изграден имунитет.  

Повече по темата четете в health.bg.