През април в София, Пловдив и Варна ще се проведат безплатни прегледи за болест на Паркинсон.

В София прегледите ще се извършват в болница  „Свети  Наум", всеки вторник и четвъртък през месец април от 11:00 до 13:00 ч. със записване на тел. 02/9702202, д-р Чорбаджиева.

Във Варна прегледи ще се извършват в болница „Света Марина", всеки вторник и четвъртък през месец април от 13:00 до 14:30 ч., 14 етаж, проф. Капрелян, без записване.

В Пловдив безплатните прегледи ще се провеждат в болница УМБАЛ „Свети  Георги", клиника по нервни болести на ул. „Васил Априлов" 15, к-т по паркинсонова болест. С предварително записване на тел. 032519023. Понеделник и сряда през месец април от 13.00 до 14.00 часа.

„Национална организация на хора болни от късен Паркинсон" и Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България стартират информационна инициатива „Живот с Паркинсон".

Организаторите са избрали именно месец април за начало на кампанията си, защото на 11 април се отбелязва Световният ден за борба с Паркинсон.

Те обясняват, че целта на кампанията е да помогне на болните от паркинсон и близките им да бъдат по-информирани, за да могат по-добре да контролират заболяването и да живеят по-пълноценно.

За пръв път в България се създава и информационен сайт за болестта: WWW.PARKINSON.BG. На него освен здравна информация, поднесена на разбираем език и чрез видео материали, има публикувани и полезни съвети и лични истории на пациенти. Мисията на сайта е да покаже на пациентите, че въпреки тежката диагноза, животът продължава и те могат да го изживеят пълноценно, обясняват още организаторите на информационната инциатива.

За да акцентират на важността от ранната диагностика, двете пациентски сдружения, призовават хората, които страдат от болест на Паркинсон или имат съмнения, да се възползват от възможността и да се прегледат безплатно при водещи невролози в страната.