Край столичното езеро "Ариана" ще бъдат направени безплатни скрининг тестове и консултации за болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.

Всеки гражданин, който желае да се изследва може да направи това от 11.00 о 16.00 часа.

Инициативата по повод на Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер - 21 септември, който се отбелязва от 1994 г.по инициатива на Международната организация за борба с тази болест.
Близо 24 милиона души по света страдат от заболяването.

Близо 50 хиляди души у нас страдат от заболяването. Общият брой на болните от деменции е 100 хиляди.

Данните са от първото официално епидемиологично проучване в тази област в страната, представено от завеждащия отделение по деменции в "Александровска болница" проф. д-р Лъчезар Трайков, цитиран от Здраве.нет.

Със скрининг тест, който отнема от три до пет минути, може да бъде диагностицирана болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер засяга 3 до 6% от населението между 65 и 79-годишна възраст и до 30% от хората над 80 години.

Основен проблем се явява късното обръщане на внимание, когато заболяването е прогресирало и възрастните хора са станали напълно неспособни да се грижат сами за себе си.

Първите симптоми за това, че съществува някакъв проблем, са неспособността на пациента да намира правилните думички при общуване, затруднения с организирането на транспорта или при ползването на телефон, необходимостта от помощ при пазаруване.
На по-късен етап се стига до пълна загуба на паметовите, езиковите и двигателните способности.

На българския пазар са налични всички съвременни медикаменти за болестта, които се прилагат по света - три продукта за ранната форма на Алцхаймер и един за умерена и напреднала форма.

България и Малта обаче са единствените държави в Европейския съюз, в които все още не се реимбурсира нито едно от изброените лекарства. Така пациентите и техните близки са принудени сами да поемат медикаментозното лечение, което излиза средно около 200 лева месечно