Престъпна група за имотни измами, е разкрита от полицията и прокуратурата, предаде bTV. Четирима души, между които и бивш нотариус, са участвали в схема за незаконно придобиване на жилища. Те са присвоили над 20 имота на територията на София.

Техни жертви са били самотни възрастни и психично болни хора.

Според обвинението, бившият нотариус Борис Янков е съветвал останалите трима в групата. Двама от тях са баща и син от малцинствата, третият също е от малцинствата - всички с фамилията Янев.

В съдебната зала бившият нотариус каза, че досега нито един от 15-те свидетели не е споменал неговото име като участник в престъпната група. Освен това, той имал само едно жилище от 40 квадрата.

В продължение на година четиримата са подготвяли фалшиви документи за изповядването на имотни сделки. Те са били собственост на самотни, възрастни или хора с психични отклонения.

Жертвите са подписвали фалшиви завещания и пълномощни, поясняват от прокуратурата.

Бившият нотариус Борис Янков е насочвал групата към определени нотариуси, които са изповядвали сделките. За Янков се знае, че е с отнети права още преди 9 години заради извършени имотни измами.

"Категорично няма данни нотариуси да участват съзнателно в изповядването на тези сделки. Казахме, че има бивш нотариус, който е участвал в организираната престъпна група, но настоящ нотариус, действащ към момента, да участва в тези схеми, нямаме такива данни", коментира Георги Хаджиев, директор на СДВР.

"Лицата, под различни предлози, са склонявани да подписват празни листове, за които те смятат, че става дума за пълномощни пред различни институции, социални помощи и такива, с които всъщност упълномощават други лица, за да ги представляват пред нотариуси", обясни наблюдаващият прокурор Ваня Христева.

От прокуратурата искат най-тежката мярка за неотклонение и за четиримата - "задържане под стража".