Не достигат средствата за издръжката на центровете, в които се оказва помощ на жените и децата, които са претърпели насилие. Желаещите могат да помогнат като дарят 1 лев, изпращайки съобщение с текст с латински букви DMS SILA на номер 17 777 за всички мобилни оператори, съобщава БНР.

Всяка четвърта жена е подложена на насилие в семейството си. Потърпевшите жени и деца могат да намерят подкрепа в кризисните центрове в страната, както и чрез неправителствени организации. От домашно насилие страдат близо 1 млн. българки, по данни от Българския фонд за жените.

В страната има 14 кризисни центрове, в които се оказва психологическа и правна помощ. Чрез кампанията „Избери, за да помогнеш“ ще бъдат дарени средства за 6 такива центъра. От много време от Българския фонд за жените настояват за криминализиране на домашното насилие.

Надежда Дерменджиева и Гергана Куцева от фонда се надяват да могат да дарят на всеки от центровете по около 2000 лева. Нуждаят се минимум от 12 000 лева.

Двете жени обясняват, че дори със самата кампания за подкрепа на центровете искат да популяризират проблема и да отправят покана към потърпевшите да потърсят помощ.

По думите на Дерменджиева и  Куцева материалната подкрепа не е единственото важно. Те изтъкват, че е необходимо да се чуе за възможностите, които предлагат кризисните центрове и това да доведе до евентуална подкрепа за увеличаването им.