На близо 300 сигнала за произшествия са реагирали пожарникарите само за последните 24 часа. При инцидентите са пострадали двама души, съобщават от пресцентъра на МВР.

От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” отчитат рязко увеличаване на броя на пожарите на територията на страната.

В повечето райони се пренебрегват предупрежденията на експертите от пожарната и продължават да се палят отпадъци, сухи треви и стърнища. Огнеборците напомнят, че това представлява нарушение на нормативната уредба и може да доведе до сериозни последици за горския и полския фонд.

Двата пожара, които вдигнаха вчера на крак пожарникарите от областите Ямбол и Бургас, са напълно погасени. Над 1000 декара растителност са унищожени от огнената стихия край ямболското село Тамарино и в местността „Бакаджика”. 500 декара от тях са смесена гора. В потушаването на огъня са участвали пожарникари от Ямбол и горски от стопанство-Тунджа.

Над 300 декара гори и храсти изпепелени при пожар на Бакаджиците

Над 300 декара гори и храсти изпепелени при пожар на Бакаджиците

Пет часа е продължила борбата с огнената стихия

Борбата с огнената стихия в района на Атанасовското езеро и в землищата на квартал „Ветрен” и бургаските села  Изворище и Банево е продължила повече от 11 часа. Изпепелени са над 11 000 декара с ниска растителност и лесонепригодни площи. Причината за стихията е небрежност при боравенето с открит огън.

От пожарната припомнят изискванията, които трябва да се спазват, за да се избягва възникването на пожари, тъй като небрежност е основната причина за инцидентите. 

Не трябва да се пали огън в горите и на 100 метра от границите им, извън обозначените и пригодени за тази цел места.

Пожарникарите предупреждават, че е особено опасно да се пали огън при ветровито време, тъй като вятърът е предпоставка за бързо разпространение на пожара.

Не трябва да се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари и не трябва да се допуска деца да играят с огън, съветват още огнеборците.

Туристите и ловците трябва да спазват мерките за пожарна безопасност по време на излети. Те трябва да се спазват и при добив на дървесина в горите.

Огън в дворовете трябва да се пали само, ако предварително огнището е обезопасено и са подготвени подръчни уреди за гасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата и да не се оставя запаленият огън без наблюдение, препоръчват още пожарникарите.

Те съветват също в най-горещите летни дни да се избягва употребата на открит огън.

Те съветват при забелязан пожар да се подаде сигнал на тел. 112.